Интервью

Vera Nastasiu

Daca educi o femeie, educi o intreaga generatie

4 февраля 2016

Copiii mereu au fost o sursă de inspiraţie, de sens al vieţii, de bucurie ce nu poate fi descrisă în cuvinte. Învăţăm din sufletele lor pure, din clipele pe care le trăim alături de ei. De acest lucru se convinge şi Vera Nastasiu, trainer de dicţie. Alături de fetiţa ei Gloria trăieşte intensiv fiecare moment din viaţă şi simte pulsul fiecărui zâmbet pe care micuţa i-l oferă.

Vera, ai o minune de fetiță. Cum ți s-a schimbat viața de când a apărut Gloria?

E cel mai sensibil subiect și este unicul omuleț care mă face vulnerabilă. Și zic asta, pentru că ghemulețul acesta avea doar 2560 grame când a apărut în viața noastră. De atunci, fiecare zi este unică, cu multă iubire, cu supărări, cu mofturi, cu bucurii, cu succese la meditații și multă veselie. În fond, este un copil obișnuit, care are ocupații zilnice și care manifestă interes pentru tot ce este nou și interesant, pentru lectură, muzică, dar și spectacolele de la circ, teatru, în special. De aceea, nu scăpăm nici o reprezentație. Și da, viața are mult sens când e multă dezordine în casă, iar “șefa” e în acțiune.

Ce înveți de la Gloria zi de zi?

Pe 29 martie va împlini 6 ani. Sigur, nici o zi nu seamănă între ele, dar permanent îmi oferă lecția sincerității, a răbdării și a bunătății necondiționate. Îmi place să o privesc cum îmi creează caracterul și își susține punctul de vedere. E adevărat că am influențat cât am putut pentru ca să aibă încredere în forțele proprii. Am muncit cu ea chiar din primele luni de viață, explicându-i orice, chiar dacă avea 4-5 luni. Și am același sentiment, ca și toate mămicile: Noi suntem împreună de o veșnicie.

Cum a fost clădirea unei relații solide mama-fiică?

Eu mai am 2 surori. Relația cu mama noastră este una sinceră. Așa încerc să construiesc și legătura cu fetița mea. Sunt cea mai bună prietenă a ei, așa că ne sfătuim mereu când vine vorba de haine, schimbări în casă, tot felul de delicii pe care le gătim în bucătărie. Altfel, spus, împărțim fiecare minut împreună.

Ce presupune în opinia ta, educarea unui copil?

Disciplină. Asta presupune educarea unui copil. E important să găsești timp pentru micuțul tău și să-i explici lucrurile sau situațiile care se ivesc. Noi adulții avem impresia că ei știu deja răspunsul la multe întrebări sau cel puțin așa ar trebui să fie. De aceea, cred că educarea unui copil începe de la bune maniere, dezvoltarea pshio-emoțională, a memoriei de lungă și de scurtă durată…Până la urmă, natura ne aseamănă, dar educația ne deosebește. Pentru noi fiecare zi se încheie cu o poveste care are un final fericit. Știu sigur, dacă educi o femeie, educi o întreagă generație.

Cum e să faci față provocărilor specific fiecărei vârste la o fetiță?

Acum e la vârsta la care alege, e foarte atentă la detalii și petrece mult timp în fața oglinzii, alege destinațiile de vacanță. Învățăm să citim, să facem un pic de matematică, științe, istorie, dar nu exagerăm.

Cum e să îți împarți timpul pentru Gloria și pentru jobul tău?

E o mare provocare să le reușești pe ambele la perfecție. Dar să le îmbini plăcut, poți. Gloria mă disciplinează. Îmi fac mereu agenda după programul ei și cu multă plăcere îmi iau liber de la programul meu de lucru. În acest an avem planificate mai multe vacanțe. În ultimii ani am prioritizat munca de la birou și în vara asta vom călători împreună pentru prima dată. Prima destinație este de 1 mai la București, la cealaltă jumătate a familiei mele stabilită acolo de mai mulți ani.

Ce povești îi citești micuței tale?

Da, cărțile sunt parte din viața noastră. Încerc să nu le înlocuiesc cu cele electronice sau desenele animate pe care le privește pe youtube. Avem povești preferate pe care le citim de zeci de ori, pe unele dintre ele le știu deja după virgulă. Și nu acceptă poveștile citite fără intonație, așa că indiferent cât sunt de obosită trebuie să am grijă la expresivitate. Наши партнеры: https://cadourionline.md/sub/kupit-myagkie-igrushki-na-14-fevralya-v-kishineve/

Ce sfaturi ai avea pentru Gloria?

Să aibă grijă de sănătate și fericirea ei.

Foto: Arhiva Personală

Ключевые слова: Vera Nastasiu