Интервью

Gabi Marcu

Pentru a fi fericit, barbatul are nevoie de 3 lucruri

15 июля 2015

Журналист: Maria Eșanu

Фотограф: Tina Purcel

A absolvit liceul cu profil muzical, urmând apoi studierea percuției, dar n-a fost să fie. După un an de studii academice, se înscrie la cea de-a doua facultate, la actorie. După un an, abandonează studiile muzicale și se axează doar pe actorie și cariera în radio. Timp de aproape un deceniu, îl auzim zilnic la Jurnal FM, iar în weekend-uri îl urmărim la Jurnal TV. E îndrăgostit de frumoasa lui logodnică, de meserie și călătorii. Gabi Marcu ne vorbește despre toate, mai jos.

Gabi, când ai interacționat pentru prima dată cu mass-media?

A fost întâmplător. Încă din timpul facultății. Un prieten mi-a propus să încerc să fac radio. Atunci habar nu aveam cu ce se mănâncă această meserie. Am fost invitat să citesc un text la microfon. A doua zi, după probe, am fost invitat să realizez o rubrică la acel post de radio. Îmi amintesc de acea perioadă ca fiind una stranie pentru mine. Veneam la radio, dar fără prea mare plăcere.

Nu era ceea ce îți doreai să faci cu adevărat?

La început chiar nu mă regăseam. Nu prea înțelegeam bucătăria radioului și nici ce ar trebui să fac. Pe atunci aveam alte viziuni. Îmi doream să câștig bani ușor, să am mașină, și alte chestii și șmecherii de acest gen. Însă, după o perioadă de timp, am început să colaborez cu un alt post de radio, ceea ce m-a făcut să îmi placă și să îmi schimb anumite viziuni.

De cât timp faci parte din marea familie Jurnal?

Dacă vorbim de radio, fac parte din această familie deja de 5 ani, iar în TV sunt de aproape un 1 an. Înainte de a face TV, nu m-am gândit niciodată să mă implic, deoarece televiziunea nu te lasă să te simți bine în propria piele.

Totuși, experiența de la radio te ajută la TV?

În radiou înveți să improvizezi. Dacă în TV, prompterul te face să te simți o persoană deșteaptă, în radiou nu este așa. Deși, sunt și persoane care preferă să își pregătească din timp textele, iar când intră în emisie, le citesc. Mi se pare o absurditate. Nu apreciez asemenea lucruri. Dacă pretinzi că ești om de radio, trebuie să fii așa cum ești tu. Nu încerca să pari mai deștept. Cu cât vei vorbi mai simplu, cu atât vei fi înțeles mai bine de oameni.

Ai fost sancționat pentru unele improvizații prea îndrăznețe?

Nu am fost sancționat! Poate doar criticat de cineva! Noi spunem lucrurilor pe nume. Postul de radio la care lucrez, nu a avut niciodată cenzură. Am spus în direct, numele oamenilor care fură și trebuie să stea la pușcărie și am sesizat și alt gen de funcționari publici care încalcă legile.

Ce ai vrea să schimbi în domeniul divertismentului media de la noi?

Vreau libertate. Vreau să nu avem CCA. Lasă-i să existe, dar să nu ne penalizeze. Lasă-i să ne supravegheze, dar să nu să se implice atât de mult în bucătăria media. Totodată, vreau să scăpăm de monotonie. Se cere mai multă improvizație în emisie directă. Sînt provocări prin care încercăm să schimbăm anumite clișee și mentalități.

Şi dacă trecem la femei? Cât de mult femeile din viața ta îți influenţează deciziile?

Nu am să fiu deloc original, dar nu am cum să ascund acest lucru. Recunosc că în spatele unui bărbat puternic stă o femeie puternică. Refuz să cred și să promovez faptul că, bărbatul e bărbat, de aceea el trebuie să ajungă acasă și să bată cu pumnul, cerând de mâncare. Este o impresie greșită a multor bărbați.

Femeile au demonstrat că pot avea putere, pot conduce și țări. Ideea este că în viața mea, deciziile nu că îmi sunt influențate de femei, dar iau o altă întorsătură atunci când le cer opinia. Se întâmplă ca în unele situații să decid singur, iar mai apoi să aflu că decizia mea coincide cu părerea ei, ceea ce se adeverește a fi o decizie corectă. Se întâmplă să iau și decizii în urma cărora să regret, dar asta e!

Care este femeia care ți-a influențat cel mai mult destinul?

Cea mai puternică femeie pe care o cunosc și de părerile căreia țin mereu cont este sora mea. Sora mea este o balanță între Da și Nu, e un echilibru între bine și rău. 99% din educația pe care am primit-o, este de la ea. Datorită ei, eu am învățat ce înseamnă să fii cu adevărat un bărbat, cum trebuie să se comporte un bărbat cu o femeie și, în general, prin ce se definiște cuvântul bărbăție. Ea m-a învățat că, așa cum eu mă voi atașa față de femeia iubită, așa se va atașa și ea de mine.

Ce lucruri ai învățat alături de Cristina?

Dacă mă refer la iubita mea, logodnica și viitoarea mea soție, ea este cea, alături de care rezolv multe chestii legate de viața casnică, dar și de viața profesională. Dacă este o decizie care poate aduce anumite consecințe familiei noastre, neapărat mă consult cu ea.

De la ea am învățat că oricât de nobilă nu ar fi cauza, nu trebuie să minți. Alături de ea am învățat ce înseamnă să călătorești. Nu trebuie să pui valoare pe lucruri materiale. Din fiecare călătorie ne întoarcem mai bogați spiritual și mai săraci financiar, al doilea punct, chiar nu contează.

Alături de ea am învățat că nu există rutină într-o relație. Pentru a face o surpriză nu trebuie să aștepți nu știu ce dată însemnată. O simplă dimineață frumoasă poate fi un motiv frumos ca să-ți surprinzi iubitul/iubita cu o cafea.

Ea mă surprinde cu tot felul de chestii pe care le gătește la bucătărie. Cristina nu mănâncă carne, absolut deloc, însă pentru mine ea gătește carne. Realizez la ce sacrificii merge ea, în acele momente.

Alături de ea am învățat cum un bărbat ar trebui să-și protejeze iubita de alături. Să las la o parte din egoismul meu și să-mi demonstrez protecția în diverse situații.

Poţi proteja o femeie doar dacă ea îți permite acest lucru. Dar ce părere ai despre femeile independente, care încearcă să pară puternice?

Am întâlnit destul de des femei de acest gen, dar mă bucur că nu am interacționat prea mult cu ele. E bine doar dacă le reușește, dacă prea mult se consumă și nici nu le reușește, atunci e rău. Eu sunt împotriva hărțuirii personale. Eu sunt împotriva oamenilor, care se impun în zadar.

Ai un sfat pentru acest gen de femei?

Pentru cele cărora nu le reușește am un sfat: să-și găsească un bărbat mai puțin puternic decât ele. Cel puțin, astfel orgoliul lor va fi valorificat.

Consideri sănătoasă o relație în care femeia domină?

Nu este o relație sănătoasă. Cunosc cupluri în care bărbatul a fost o personalitate cu caracter, însă partenera l-a schimbat. El s-a conformat la niște chestii super femeiești. Așa nu e bine. Iubita la timp trebuie certată. Femeile nu recunsc acest lucru, dar lor le place să fie certate, frumos.

Femeia trebuie la timp certată, lăudată, să-i faci obervație, dar și să o pupi pe frunte. În niciun caz nu trebuie să te duci la femeie și să aștepți să fii pupat pe frunte. Dacă aștepți să primești iubire, deja nu e bine. Este ceva putred în relație.

Pe ce se bazează o relație fericită?

Mulți cred că o relație frumoasă are la bază încrederea. Nu cred acest lucru. Dacă tu ai sentimente față de partenerul de alături, poți să nu ai încrederea în ea niciodată, dar dacă o iubești sau ții la ea, neapărat vei avea o relație ok. Totul iese la suprafață. Și nu trebuie să-ți fie frică de acest lucru. Dacă vrei să ai niște ași în mânecă și îi cauți, neapărat îi vei găsi. Dar dacă nu îi cauți, vei fi mai fericit.

Ce nu ai ierta într-o relație?

Mulți spun că nu ar ierta înșelăciuna. Eu aș ierta. Nu aș ierta dacă persoana de alături nu m-a iubit, că totul a fost un teatru. Asta nu înseamnă că eu aș înșela și aș aștepta să fiu iertat. Doamne ferește! Acest lucru nu se va întâmpla niciodată.

Ce gen de femei eviți?

Nu îmi plac femeile cu spâncenele tatuate, cu buzele pline cu botox și sînii siliconați și hainele extravagante, fără gust. O femeie nu trebuie să pară accesibilă. Cu cât mai neaccesibilă e femeia, cu atât e mai interesantă.

Când ați prins gustul călătoriilor?

Gustul călătoriilor l-am simțit împreună încă din prima săptămână a relaţiei noastre. Atunci am plecat pentu cîteva zile în Odesa. A fost ceva nebișnuit. Ne-am permis multe lucruri să facem acolo și tot atunci am înțeles că ne place să călătorim. De atunci, ne-am promis că vom călători atâta timp cât ne va permite timpul și portmoneul. Au urmat diverse destinații: Italia, România, Belgia, Olanda, Republica Dominicană și alte câteva destinații.

De ce au nevoie femeile și bărbații pentru a fi fericiți?

Femeile mereu au fost, sînt și vor fi o taină pentru omenire. Femeia mereu a știut a masca fericirea, femeia a știut mereu a masca durerea. Nouă, bărbaților, nu prea ne reușește acest lucru.

Pentru a fi fericit, bărbatul are nevoie de 3 lucruri: să fie iubit la timp, hrănit la timp și trimis la lucru.

Ключевые слова: Gabi Marcu