Интервью

Vlad Ghenciu

Nu scoate toți așii din mineca

3 июня 2015

Журналист: Maria Eșanu

E un adevărat magnet pentru femei, se simte ca peștele în apă înconjurat de sute de reprezentante ale sexului frumos, care sunt dornice să îl asculte. Este vorba despre Vlad Ghenciu, unul dintre cei mai cotați prezentatori de evenimente, în special dedicate femeilor. Cât de bine înțelege femeia, dar și ce sfaturi are pentru bărbați, am aflat în interviul de mai jos.

Vlad, la fel ca alte sute sau chiar mii de femei, te cunosc de la evenimentele pe care le moderezi. Cum ai ajuns în familia Women’s Summit?

Încă din timpul facultății am înțeles că domeniul comunicării și interacțiunea directă cu oamenii – sunt atuurile mele. Astfel, după ce am absolvit Academia “Alexandru Ioan Cuza” din București, am făcut și masteratul în “Reclamă și PR”, dar de această dată la ASEM. În același timp, am fost și încă mai sunt, membru activ al clubului Top Toastmasters, care este un club de public speaking. Acolo am învățat să pregătesc și să susțin discursuri în fața publicului. Acesta a fost primul pas care ulterior s-a transformat într-o frumoasă colaborare cu Women’s Summit.

Îți mai amintești de prima ta prezentare în fața a sute de femei, cum a fost?

Da, îmi amintesc. Am avut emoții de îmi tremurau genunchii. Nu a fost cel mai bun eveniment pe care l-aș fi putut eu prezenta, dar a ieșit bine din spusele celor prezenți. Îmi setez standarde înalte și știu ce ar trebui să facă și cum ar trebui să se comporte un prezentator ca să iasă totul bine, de aceea nu am rămas foarte mulțumit de mine. Chiar dacă aș fi putut să renunț atunci, nu am făcut-o. Eram conștient de faptul că nu poate să iasă totul perfect din prima. Dar, pe parcurs a început să-mi iasă din ce în ce mai bine. Timp de 1 an și 3 luni am prezentat peste 20 de evenimente. Am fost gazda și moderatorul la mai multe evenimente de business, organizate de diverse companii, inclusiv și de compania în care activez.

Te consideri autocritic? În ce situații?

Sunt autocritic. Îmi place să îmi fac lucrul bine și îmi setez standarde înalte. Dar, de fiecare dată mă critic în mod constructiv pentru a găsi soluții și nu pentru a mă concentra pe problemă.

Poți să treci peste greuțăți atunci cînd îți place ceea ce faci. Mie mi-a plăcut foarte mult, dar a fost și greu. La început, au fost și discursuri abandonate în fața publicului de la Top Toastmasters Club, pentru că nu îmi ieșeau. Însă, am muncit mult și am depășit aceste momente pentru că îmi plăcea ceea ce făceam. În fiecare zi perseveram, ieșeam în fața publicului cu diverse evaluări, prezentări și abordam diverse teme. În urma acestui efort, am devenit președintele Top Toastmasters Club din Chișinău pentru mandatul 2015-2016.

Ce responsabilități presupune această funcție?

Sarcina mea și a echipei de conducere este să ne asigurăm că, clubul va avea o continuitate, iar membrii sînt mulțumiți și au istorii de succes. Mi-ar place ca membrii clubului să devină traineri, să aibă creșteri salariale, pentru că s-a dovedit că persoanele care știu să comunice eficient au un salariu în medie cu 20% mai mare decât restul angajaților. Îmi propun să creez cât mai multe istorii de acest gen. Eu pot spune că am o istorie de succes în cadrul Top Toastmasters Club și aș vrea ca fiecare membru să poată spune aceasta.

Revenind la activitatea ta, cum e să fii înconjurat de atâtea femei? Este greu să te faci auzit de ele?

E un vis devenit realitate. Cumva, în adâncul sufletului meu, încă din copilărie aveam creată această imagine. Simt o energie deosebită și multă căldură atunci când sunt în fața unui public feminin. La început, îmi părea mai greu, acum înțeleg că nu e atât de greu precum pare. Trebuie să îți cultivi anumite calități, să înveți anumite lucruri, pentru a le capta atenția femeilor.

Nepregătit nu ies în fața publicului niciodată. Pentru fiecare eveniment mă pregătesc din timp, dar frazele care captează cel mai mult atenția sunt, de obicei, spontane.

Ce ai învățat de la femei pînă acum?

În linii generale, am învățat că femeile vor să fie mai bune, vor să se autodepășească, iar pentru asta sunt dispuse să muncească mult. Se întâmplă, însă, cazuri când bărbații de lângă ele să fie cei care stau pe loc. Bărbații trebuie să fie un pic mai atenți la femeile lor și să le susțină, să le stimuleze și să evolueze împreună.

Cred cu tărie că femeile vor alături de ele bărbați adevărați, care să dea dovadă de inițiativă și să aibă coloană vertebrală.

Ce calități trebuie să aibă în viziunea ta femeia secolului XXI?

Să se iubească pe sine. Să fie autentică, înțeleaptă, feminină. Să-și spijine bărbatul necondiționat, dacă îl iubește. Dacă nu îl iubește, atunci să nu stea lângă el. Viața e prea scurtă pentru a o petrece alături de persoane pe care nu le iubim. Să nu-i fie frică! Să aibă mintea deschisă.

Care sunt greșelile pe care le fac cel mai des femeile într-o relație?

Greșeala cea mai des întâlnită atât la femei, cât și la bărbați este să își pună partenerul pe primul plan. Eu sunt adeptul următorului principiu: fericirea ta nu trebuie să depindă de un loc, un obiect sau de o persoană. Multe femei caută fericirea în exterior, ceea ce este o greșeală. Iar asta se răsfrânge asupra relației. În primul rând, o femeie trebuie să fie fericită și împlinită cu ea însăși și doar după aceasta poate atinge un nivel mai mare de implinire, fiind într-o relație. Nu invers. Nu poți fi complet fericit într-o relație, dacă nu ești fericit atunci când ești singur cu tine.

Când ai ajuns la aceste concluzii?

Am învățat acest lucru după mai multe relații eșuate, după mai multe relații în care am pus partenera pe primul plan. Femeile simt aceasta, iar eu cred că nici ele nu vor să fie puse pe piedestal într-o relație. Aici se aplică teoria motoceilor de pisică: unei pisici când îi dai un ghem cu ață să se joace, după ce se plictisește, trebuie să-i oferi altceva. Respectiv, și în relația de cuplu, nu trebuie să dai totul din prima. Nu scoate toți așii din mânecă! Secretul unei relații de durată este să reușești să faci persoana de alături să se îndrăgostească de tine iar și iar.

Cum arată femeia ideală în viziune ta?

Faptul că am imaginea femeii ideale în minte m-a făcut să pierd multe oportunități de a interacționa cu diverse femei cu care aș fi vrut să o fac. Din acest motiv am renunțat și las viața să mă surpindă. Urmăresc câteva calitați de bun simț precum: umorul, atitudinea, dorința de a evolua. Mă înconjoară femei care sunt ca și mine în etapa de creștere și de acumulare a experiențelor. Probabil, că din acest motiv și rezonăm.

Dar, totodată, fug de femeile și de oamenii care sunt închiși la minte.

Unde te vezi peste 5 ani?

Mă văd activând în același domeniu, doar că la un nivel mult mai avansat. Îmi propun să devin trainer pe subiecte de business și un prezentator cu renume.

Ключевые слова: Vlad Ghenciu